Už se vám také stalo, že k vám přišla nečekaná návštěva a museli jste rychle přemýšlet, čím ji pohostíte? Nebo jste prostě náhle dostali doslova vlčí hlad a marně stáli u lednice a přemýšleli, čím jej zahnat?

Jelikož mám zkušenosti s obojími a k tomu se snažím stravovat zdravě (no dobře, alespoň občas), hledala jsem knihu, která by mé požadavky splnila. Rozhodla jsem se pořídit si Hummusy a pasty od Konrada Budzyka.

Jakmile se mi dostala kniha do rukou, zamilovala jsem si fotky, které jsou přes celou jednu stranu, někdy i dvojstranu. A i když zrovna hummusům neholdujete, při prohlížení těchto fotek se vám budou sbíhat sliny. Přiznám se, že i já jsem nejdřív prolistovala knihou a aniž bych se začetla, tak mě jedna fotka zaujala natolik, že jsem si tuto pastu prostě musela vyrobit. Naštěstí všechny potřebné ingredience jsem doma měla, takže jsem se hned mohla pustit do práce.

Při pochutnávání si na mnou vyrobené pastě (ano, opravdu se mi povedla, byla jsem na sebe pyšná – nejen, že je dobrá a zdravá, ale navíc, jsem si ji vyrobila sama!), jsem si konečně ke knize sedla a pořádně se do ní začetla.

Začátek knihy je věnován autorovi, který seznamuje čtenáře nejen sám se sebou, ale také s konceptem knihy. Následně se Konrad krátce a zajímavě rozepsal o pastách a hummusu.

Co považuji za skvělý nápad, jsou tipy, jak si v kuchyni usnadnit život – co by u vás za koření a další ingredience neměly chybět a také, jak vše skladovat. Nechybí ani rady, jak připravovat luštěniny. Pak už následují samotné recepty, kterých kniha čítá 76.

Každý recept je popsán na jedné straně a na druhé straně je vyfocen ve finální podobě. Co se mi na receptech líbí je, že se autor nebál použít barevné písmo a odlišil tak suroviny od postupu přípravy. Postup je vždy vysvětlen dopodrobna tak, aby ani naprostý začátečník nemusel při ničem váhat. Jako třešnička na dortu je informace u každého receptu, kolik je ve 100g obsaženo kalorií, proteinů, tuků, sacharidů a vlákniny. Údaj důležitý pro všechny a klíčový pro toho, kdo drží jakoukoliv dietu (nebo rýsuje tělo do plavek).

A závěrem to nejlepší – autor slibuje, že většina jeho receptů se připraví do 5 minut. No, možná pro ty, kteří ví přesně, kde tu či onu ingredienci mají. Já občas musela hledat, prohrabovat a pátrat, takže mi vyrobení většiny receptů trvalo okolo 10 minut. Což je i tak skvělý čas, když v těchto pár minutách vyrobíte zdravou večeři, snídani, svačinu či prostě jen chuťovku pro hosty.

logo knihcentrum rodinka