Dnes potěším všechny milovníky thrillerů a detektivek. Říká vám něco jméno Lars Kepler? Správně, jde o pseudonym švédské manželské dvojice Alexandry Ahndorilové a Alexandera Ahndorila. Proslavili se sérií, ve které hraje hlavní roli detektiv Jonna Linna. Série čítá už neuvěřitelných devět dílů! A nejnovější z nich nese název Pavouk.

Ohledně děje vám toho moc prozrazovat nechci, takže jen stručně: i v dalším z komplikovaných případů půjde hlavnímu hrdinovi o život. Ke slovu se totiž opětovně přihlásí výhružky, na které už Jonna dávno zapomněl… A vrah rozehrává zajímavou hru! Vymýšlí složité hádanky, které je třeba vyluštit… Dokáže Joona sériového vraha zastavit? Zachrání oběti, které si vrah vyhlédl?

Mám několik oblíbených autorů, kteří vždy dokáží naplnit má (často vysoká) očekávání. A patří mezi ně i Lars Kepler. Manželé Ahndorilovi vždy vytvoří strhující a mrazivý příběh s komplikovanou zápletkou, který mě překvapí a naprosto mě dostane – tzn. představuje dokonalý čtenářský zážitek. I tentokrát se můžete těšit na skvěle promyšlené vyprávění. Žádná hluchá místa, spousta akce a napětí. A také temnota a beznaděj…  Upřímně vám mohu říct, že je mi ve finále úplně jedno, jak moc je děj reálný. Stejně se mi dostane pod kůži!

K rozsáhlým sériím obvykle bývám skeptická. Ovšem v tomto případě jakékoli podobné obavy z hlavy zcela vytěsněte! Autoři dobře vědí, co dělají. Všechny jejich příběhy v mých očích dosahují srovnatelné úrovně. Miluji jejich styl psaní. I napětí, které místy srší snad z každé věty. Zkrátka o napínavé scény opět není nouze. A ačkoli má nejnovější příběh pět se stran, pro mě byl jednohubkou. Prostě jsem nemohla dělat nic jiného, než jen číst a číst. Vše ostatní muselo počkat, než otočím poslední stránku.

Nicméně uznávám, že některé scény jsou docela brutální. Kniha tedy není úplně vhodná pro slabší povahy. Jenže zároveň brutalita a surovost jí dodávají grády a v mírnější verzi by to nejspíš vůbec nebylo ono. Nezbývá mi nic jiného, než tohle autorům odpustit. Protože beztak zase neodolám a s chutí se pustím i do dalšího dílu! Vypadá to totiž, že minimálně jeden ještě vyjde!

Jsem si jistá, že žádný ze skalních fanoušků této autorské dvojice si deváté pokračování jejich bestsellerové série nenechá ujít. Pokud autory zatím neznáte a máte rádi thrillery, rozhodně si některý z dílů pořiďte. O mně už asi dobře víte, že jsem zastáncem, aby čtenáři četli jednotlivé díly postupně tak, jak vycházely. Jen tehdy vám neuniknou žádné podstatné informace či souvislosti a vše si užijete. Autoři se totiž vrací k předchozím dějovým liniím. Přímo v knize Pavouk je dokonce varování, že dojde k odhalení některých detailů z Lazara a Písečného muže! Takže by se určitě hodilo mít zmíněné tituly již přečtené. Nicméně vím, že mnoho lidí čte sérii nahodile – pustí se do některého z dílů, který mají zrovna po ruce. A také jsou spokojeni. Konečné rozhodnutí tedy nechám na vás a doporučuji celou sérii!

Ukázka:

Joonovi se sevře srdce, když vidí, jak její jasně modré oči zase získaly svou někdejší intenzivní pronikavost. Saga vytáhne z batohu plastové desky a podá mu je. Fólií prosvítá pohlednice, kterou dostala před třemi roky.

Mám krvavě rudou pistoli makarov. V zásobníku je devět bílých kulek. Jedna z nich čeká na Joonu Linnu. Zachránit ho můžeš jedině ty.
Artur K. Jewel

Joona dá kývnutím hlavy najevo, že pohlednici poznává, otočí ji a podívá se na černobílou fotografii z roku 1898. Starý cholerový hřbitov na Kapellskäru, kde se našly Margotiny ostatky.
„Já vím, ale Jurek Walter je přece mrtvý,“ řekne.
„Bobr žije.“
„Ale sedí za zabití ve vězení v Bělorusku – pokusili jsme se ho dostat do Švédska, ale nemáme s nimi smlouvu o vzájemném vydávání zločinců.“
Bobra naverboval Jurek a on k němu byl až do jeho smrti bezmezně loajální. Potom beze stopy zmizel. Až minulý rok ho Interpol identifikoval v jedné věznici v Bělorusku.
Do korun stromů se opře poryv větru a Saze vletí do obličeje několik plavých pramínků, které se jí uvolnily z copu.
„Dobře, ale… ale cítím, že tohohle vraha… že ho Jurek tak či onak naprogramoval.“

Lars Kepler – Pavouk. Brno: Host, 2022. 

HOST-logo