vizual-hn-781x500Možná už jste také narazili na starou a již nefunkční telefonní budku, na které z dálky nebylo nic zvláštního. Ovšem při bližším pohledu jste zjistili, že se vlastně o žádnou budku sloužící k telefonování nejedná. Místo staříka telefonu zde byly samé knihy. Také jste nechápavě kroutili hlavou a říkali si, co to vlastně znamená?

KnihoBudka je unikátní projekt, kdy jsou staré budky předělávány na veřejné knihovny. Kdokoli si může knihu vypůjčit a po přečtení ji vrátit či si ji nechat a přinést jinou.  Dochází tak ke spojení dvou užitečných věcí – ta první je, že se budky recyklují a předělávají na specifické knihovny, ta druhá se týká jejich vnitřku. Knihy se takto zachraňují před vyhozením do popelnic a navíc udělají ostatním čtenářům radost. Jedná se o neziskový projekt založený několika nadšenými dobrovolníky za podpory programu společnosti Telefónica O2 „Think Big“.  Zakladatelé čerpali inspiraci ve Velké Británii, kde jsou proslulé červené telefonní budky hromadně předělávány na tyto veřejné knihovny.

První česká KnihoBudka spatřila světlo světa v pražském Ikemu letos 9. ledna. Pacienti si ji nemohou vynachválit a hojně ji využívají.  Jedná se o jednu ze sedmi takto upravených knihoven. Další je umístěna u Galerie Fénix a o umístění ostatních se teprve jedná. Bohužel mimopražští mají zatím smůlu. Těchto sedm vysloužilých budek bude umístěno v Praze a jejím okolí.

Organizátorka projektu Monika Serbusová vidí největší potenciál projektu v tom, že se jedná o maximální využití nepotřebných, dosloužilých věcí. Všechny KnihoBudky chtějí rozmístit do veřejně přístupných prostorů, kde dochází k setkávání nejrůznější lidí. Třeba do nemocnic, obchodních center, či nádraží. Věří, že se českým čtenářům tento nápad zalíbí a brzy se i další města rozrostou o tyto netradiční knihovny.

A na závěr několik zásad přímo od organizátorů projektu:

– Použití je zdarma, může se zapojit kdokoliv.
– Není potřeba žádná registrace, stačí jen KnihoBudku navštívit.
– Libovolnou knihu si můžete prostě půjčit nebo vyměnit za jinou.
– Pokud žádnou na výměnu zrovna nemáte, nevadí, knihu si můžete nechat a někdy v budoucnu do této, nebo jiné KnihoBudky přineste jinou.
Líbí se vám tento projekt? Uvítali byste KnihoBudky i ve vašem městě? Podělte se s námi o názory na našem Facebooku.

 

 

Zdroj: knihobudka.cz