cerstve-stavy-z-ovoce-a-zeleniny (1)Počasí v posledních dnech je skutečně typické pro podzim. Jak se říká, ani psa bys ven nevyhnal. Podzimní plískanice jsou živnou půdou pro chřipky a nachlazení. Je tedy nejvyšší čas začít s posilováním imunity. Výborným pomocníkem vám může být kniha Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Ta, jak již název napovídá, obsahuje nespočet návodů a receptů na zdravé pití domácí výroby.

Na první pohled zaujme kniha svou obálkou. Už jen při pohledu na ni se vám začnou sbíhat sliny. Celkově je obrazový materiál v knize důležitý- po nahlédnutí dovnitř tvoří stěžejní část překrásné fotky nápojů, jejich příprav nebo samotných surovin.

stavy1

Obsah je rozdělen na tři části – první tvoří šťávy a panáky, druhou koktejly, ořechová mléka a másla a poslední část zahrnuje slovníček, denní plán, motivaci a rejstřík. Jak lze vidět, obsah je dost okleštěn, protože v knize se šťávy dělí ještě na šťávy k snídani, k obědu a k večeři. Také samotnou část koktejly tvoří ještě kapitola s názvem ovocné vody. Začátek knihy tvoří dvě velké samostatné kapitoly – úvod a základy odšťavňování. Ač tyto dvě části v obsahu zmíněny nejsou, tvoří v knize netradiční přidanou hodnotou a já jsem je doslova hltala.

Samotný úvod obsahuje slovo autorky. Sarah Cadji zde ve zkratce líčí svůj osobní život. Začíná od dětství, které strávila v Řecku a pokračuje mládím a dospělostí, kdy se odstěhovala do Londýna. Rozepisuje se také o stresu a zběsilém tempu, a jak ji lékaři nedokázali pomoci, když začala trpět depresemi. Rozhodla se tedy pomoci si sama a tělu dodávala živiny, které ji skutečně pomohly. Čtenář se také dozví, že přestala pracovat ve finančnictví a otevřela si v Londýně bar se zeleninovými a bio šťávami a pokrmy. Nechybí zde i foto Sarah, v té době těhotné.

stavy2

 Po úvodu seznamuje autorka čtenáře se základy odšťavňování. Shrnuje pozitiva ovoce a zeleniny, osvětluje co je přírodní a rafinovaný cukr a rozdíly mezi nimi a také zde popisuje různé druhy ovoce, zeleniny, koření a bylinek a jejich prospěch pro naše tělo. Další část tvoří odměřování surovin – pokud nemáte u sebe váhu či odměrku, autorka popisuje množství  pomocí hrsti či šálku. Věděli jste, že jedna hrst má zhruba 30 gramů? Následující podkapitola se zabývá bio surovinami (ne každé bio je opravdu bio, proto pozor na pesticidy!), různými přístroji a pomůckami, které budete při odšťavňování potřebovat, samotnou přípravou a Sarah Cadji vám také poradí, jak správně mýt a čistit jednotlivé suroviny.

stavyDalší kapitoly se již zaobírají samotnou výrobou džusů, šťáv, smoothies, ořechových másel a mlék. Téměř každý recept zdobí obrázek a je tedy zážitkem knihou jen tak prolistovávat. U všech receptů je uveden potřebný počet surovin, návod na přípravu a další tipy a triky ke každému z nich. Vybírat můžete nepřeberné množství nápojů – vyrobte si klasický džus z jablek s přídavkem koření, nebo vyzkoušejte netradiční šťávu z mořských řas či avokáda. Recepty u sebe navíc nesou informaci, k čemu slouží, takže si svůj oblíbený nápoj můžete vytvořit i podle toho, zda chcete posílit imunitu, zhubnout, mít zářivou pleť, či se zbavit stresu.

V knize Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny si zcela jistě vybere každý svůj oblíbený nápoj – ať už zvolí jednoduché varianty jen z několika surovin, či koktejlovou ovocnou bombu. Také se dozvíte něco navíc o samotném ovoci a zelenině a jejich fungování v našem těle, o odšťavňování či surovinách obecně. V neposlední řadě se můžete kochat nádhernými fotkami, které jsou skutečně k nakousnutí.

logo