kosmetttttttttttttttttttttS nastupujícím jarem, symbolem nového života,  jsem se i já rozhodla pro malý ,,restart“ mého těla. Pomáhají mi v tom dvě knihy od Metafory Dobře jíst, lépe se cítit: Jak na to a Přírodní kosmetika: Jak na to.

 

 

dobre-jist,-lepe-se-citit---jak-na-toPrvní ze zmiňovaných knih – Dobře jíst, lépe se cítit: Jak na to má v názvu, že obsahuje 200 osvědčených tipů na stravování. Proto jsem při otvírání knihy čekala, že zde najdu dvě stovky zdravých jídel, kterými zpestřím a hlavně ozdravím svůj jídelníček. Ovšem byla jsem velmi mile překvapena, když jsem zjistila, kolik má tato příručka přidaných hodnot!

IMAG1783

Kniha je rozdělena do pěti částí – Doma, Jdeme nakupovat, Chodíme do restaurací a na večírky, Dietní a stravovací plány a Speciální zdravotní požadavky. Každá ze zmíněných kapitol obsahuje mnoho rad a tipů typických pro každou z nich.

První část vám poradí, jak a kde rozmístit jídlo, abyste, když vás chytne mlsná, měli vždy po ruce chutnou a zdravou svačinku. Dozvíte se zde také, jak dlouho vařit zeleninu na nejrůznější způsoby, co nejdůležitější je na snídani, obědu i večeři, nahlédnout můžete také do tabulek kalorií, tuků, sacharidů, vlákniny a jiných důležitých složek potravy. Nechybí zde ani pravidla pro větší/menší počet jedlíků, účinné cviky včetně domácích pomůcek (o kterých jste nevěděli, že jdou ke cvičení využívat) a také kolik spálíte kalorií při nejrůznějších činnostech. Odteď budu denně jezdit v nablýskaném autě, zjistila jsem totiž, že při mytí auta spálím tolik kalorií, kolik při aerobiku či jízdě na kole.

IMAG1770

Druhá část vás provede veškerými nákupy, co se potravin týče. K mnoha potravinám je zde nabídnuta zdravější (a mnohdy chutnější) alternativa a nejednoho čtenáře překvapí, jaké potraviny mají být uskladněny v lednici a které tam naopak nepatří. Můžete se zde také dočíst o aditivech a konzervantech, o marketingových tricích a kniha vám poradí dvě desítky zdravých svačinek pod 150 kalorií.

Jestliže se rádi stravujete mimo domov, tak právě pro vás je třetí část jako stvořená. Kromě několika desítek rad je zde spousta triků a tipů, jak předejít klasickému přejídání na oslavách a různých večírcích, šikovné způsoby, jak ubrat jídlu kalorie a také, kolik obsahují jednotlivé drinky kalorií. Pro ty, kteří rádi večírky pořádají, je zde nabídka několika netradičních menu na tyto akce včetně zdravých dezertů a nápojů.

Poslední část je má nejoblíbenější. Je zde totiž vše, co potřebuje člověk vědět o zdravém životním stylu. Dočtete se zde o vůbec nejzdravějších potravinách rozdělených do IMAG1773základních skupin, nejvhodnější výživu pro děti, sportovce, ženy, muže, i pro lidi, kteří trpí nějakou alergií na jídlo. Zjistíte také, jak jídlo ovlivňuje náladu, kterými potravinami nejvíce prospějete svému srdci a jak se správně stravovat, pokud trpíte vysokým krevním tlakem.

 

prirodni-kosmetika---jak-na-to

Druhou knihou, která se zaměřuje na tělo zvenku, je Přírodní kosmetika: Jak na to. Pro čtenáře je zde připraveno více jak 260 rad a postupů na výrobu přírodní kosmetiky celého těla – vlasové šampóny a kondicionéry pro různé typy vlasů, čistící tonika pro pleť, pleťové masky, tělová mléka a krémy, parfémy, přísady do koupele, deodoranty, tělové a pleťové peelingy a mnoho dalšího. Každý z těchto postupů obsahuje spoustu modifikací, aby si na své přišli všichni- ti, co mají vlasy suché, mastné, s lupy, jedinci s citlivou, suchou, či naopak mastnou pletí… Autorka si je moc dobře vědoma toho, že každé tělo je jedinečné a myslí na na každého z nás.

Mnoho návodů je doplněno fotkami, ostatně nádherný barevný materiál zdobí celou knihu. Musím se přiznat, že si často knihou jen listuji, a kochám se těmito barevnými obrázky. Navíc, když jsou všechny ingredience na výrobu z přírody, jsou všechny fotky doslova ,,k sežrání“.

IMAG1777

IMAG1778

Kniha kromě nejrůznějších postupů obsahuje také kapitoly, které se věnují výběru přísad a správným nástrojům a pomůckám, jež jsou potřeba. S nástroji problém není, většina ze zmiňovaných se v domácnostech nachází běžně. Ovšem co se týká přísad, tak zde musím vytknout fakt, že mnoho z nich nejsou běžnou součástí kuchyně, některé je dokonce poměrně složité sehnat.

Samozřejmě zde nechybí ani mnoho dalších tipů či přehledů.  Přečíst si můžete charakteristiky základních olejů (od arganového až po rakytníkový), jak a k čemu používat bylinky, charakteristiky éterických olejů a nespočet dalších rad.