13695067_290555068001652_1220179977_nČtvrtý díl knižní série Selekce- Dcera nezklamal a v Cooboo opět vsadili na krásnou obálku. Tyhle nadýchané, snové šaty bych si nejraději hned vyzkoušela.

Hlavní hrdinkou je Eadlyn, která je dcerou Ameriky a Maxona, jež známe z předchozích dílů. Během let, kdy vládli Eadlyni rodiče, došlo k mnoha výrazným změnám. Nejdůležitějším aktem bylo zrušení kast, které rozdělovaly lid. Ať se může zdát, že lidé by teď měli být šťastní a vděční, opak je pravdou. Stále častěji dochází k nepokojům, lidé se nemohou sžít s novým rozdělením společnosti. A král si neví rady, jak celou situaci vyřešit. Proto se rozhodne, že uspořádá Selekci a tím zaměstná lid a upoutá jeho pozornost, než stačí vyřešit svízelnou situaci.

„Chápu, proč je Selekce lákavá. Možná tam na mě někde venku čeká ten pravý a já náhodou vylosuju jeho jméno, setkávám se s ním a bezhlavě se do něj zamiluju. Jenže na druhou stranu si připadám jako výstavní kůň a všichni mě kritizují ještě víc než předtím.“

Eadlyn Schreaveová podle mého názoru rozhodně nevyhraje nejsympatičtější hrdinku roku. Má se stát první ženskou dědičkou trůnu, odmala žije v blahobytu, obklopena luxusem a možná tohle je důvodem, proč je nesmírně rozmazlená, sebestředná, panovačná a nafoukaná. (Na druhou stranu, takhle nějak si já pravou princeznu představuji.)

„O své cestě jsem si chtěla rozhodovat jen já. Možná právě obava z toho, že kdokoli by mi ji zkřížil, by mě zbavil kontroly, byla důvod, proč jsem se ohradila plotem.“

Celý příběh je vyprávěn z pohledu princezny Eadlyn, takže víme, co si o celé Selekci vlastně myslí a jak vnímá jednotlivé nápadníky. A i když ze začátku vůbec nevěřila, že ji Selekce může přinést lásku a brala ji jen jako nutnou frašku, tak postupem času, když se s jednotlivými účastníky blíže poznává, dochází k pozvolné změně nejen jejího charakteru, ale i jejích citů a názorů.

„Někdy se ale stává, že ten, po kterém jsi vždycky toužila, jednoho dne projde dveřmi, odhodlaný ti odolat. A ty mu přesto dokážeš, že jsi ho hodna.“

Tenhle dívčí román z prostředí monarchie zaujme svoji úžasnou obálkou a i poněkud nafrněnou hlavní hrdinkou. Příběh sám o sobě se dobře čte, je to takové milé, oddechové čtení. V knize jsem bohužel postrádala nějaké to napětí, protože za celou dobu se v Dceři nic závratného neudálo.

Na to, jak celá Selekce dopadne a kdo nakonec získá Eadlyno srdce, si  ale budeme muset  ještě nějaký ten pátek počkat. Americká autorka Kiera Cass chystá další díl. A dobrou zprávou je, že na konci srpna si můžete čekání zkrátit třeba četbou knihy povídek ze světa Selekce, která nese název Šťastně až navěky.

Ukázka:
Mámu a tátu jsem vinila z toho, že nebyli schopní udržet zemi pod kontrolou a vnutili mě do téhle hrozivé situace, Ahrena jsem vinila z toho, že se mě snažil přimět, abych ty kluky vůbec vzala v úvahu. Bude ze mě královna a královna může být jakákoli… jen ne zranitelná. Dostaveníčko z předchozího večera mě ujistilo o několika věcech. Za prvé, se Selekcí jsem měla pravdu. Neexistuje, abych si našla partnera za těchto podmínek. A považovala jsem za zázrak, že v minulosti se to někomu povedlo. Nutit člověka, aby se otevřel desítkám cizinců, nemůže prospět jeho duševnímu zdraví. Za druhé, pokud se vůbec někdy vdám, šance na to, že půjde o vášnivou a nehynoucí lásku, jsou mizivé. Láska jen nabourává obranný štít a to si nemůžu dovolit.

Dcera – Kiera Cassová, Albatros Media – CooBoo, 2016.

logo-albatros-media-5162a4e38cf92