Dnes pro vás mám jeden neobvyklý knižní tip. Znáte ženu jménem Kristýna Bubeníková? Já už několik let pravidelně sleduji její instagramový profil. Jde o maminku dvou malých dětiček, která o ně s láskou pečuje. A samozřejmě pro svou rodinu pravidelně vaří i peče. A už několik let právě na Instagramu sdílí některé ze svých jedinečných receptů. Třeba tzv. „píchačka“ či Granko bábovka jsou už mezi jejími sledujícími legendární!

Vaření a pečení je pro Kristýnu nejen koníčkem, ale také relaxem, radostí a útěkem od všednodenních starostí (maminky malých dětiček jistě pochopí…). Už jsem naznačila, že na Instagramu sklízí její recepty velký úspěch, takže se Kristýna rozhodla k logickému kroku: splnila si svůj sen a vytvořila kuchařku, kterou ocení snad každá žena. A tak vznikla kniha plná generacemi ověřených receptů Bude dneska buchta?.

A co v ní najdete? 60 sladkých receptů pro každou příležitost! Inspirujte se a upečte podle pokynů nějakou z dobrot, kterou si dáte  (nejen) v neděli ke kávičce či čaji. Kuchařka je rozdělena do šesti kapitol: bábovky, buchty na plech, řezy a rolády, malé moučníky ke kávě, koláče a dorty. Možná se stane, že některý z receptů budete již znát (např. nepečený jablečný dort či Hraběnčiny řezy). Při bližším prozkoumáni však třeba zjistíte, že Kristýnin recept se od toho vašeho liší. A pokud ano, je jen na vás, zda mu dáte šanci. Některé z receptů vás určitě překvapí: co třeba taková buchta z Coca Coly? I mě už dávno napadlo použít jako jednu ze surovin do buchty nebo bábovky rozpustnou kávu. Ale nad Coca Colou jsem nikdy neuvažovala! Jde o jeden z receptů, na jehož výsledek jsem moc zvědavá.

Jak jsem již psala, Kristýnu dlouhodobě sleduji. Takže jsem tušila, co od jejích receptů mohu čekat. Však jsem jich také řadu vyzkoušela už dávno před vydáním této knihy a pravidelně a ráda se k nim vracím. Proto vás určitě nepřekvapí, že veškerá má očekávání byla naplněna a já si listování kuchařkou a vybírání, do jaké buchty, koláče, bábovky atd. se pustím, vyloženě užívám. V nejbližší době bych ráda upekla (kromě výše zmíněné buchty z Coca Coly) i punčový dort!

Nezáleží na tom, zda jste zkušení či začínající kuchaři. Ať patříte do kterékoli z těchto skupin, s trochou snahy dokážete vytvořit dobrotu, jež udělá radost i členům vaší rodiny – samozřejmě v případě, že se s nimi rozdělíte :). Recepty jsou srozumitelné a co je důležité: vystačíte si s běžně dostupnými surovinami. A to je skvělá zpráva! Ani mě nebaví obíhat spoustu obchodů a shánět nesehnatelné.

Přiznám se: nejsem příliš velkým zastáncem kuchařek. Doma jich mám skutečně jen pár – těch s prověřenými recepty. Dnešní doba nám v mnoha ohledech usnadňuje život – na internetu vždy najdu vše, co potřebuji. Ale kniha Bude dneska buchta? má a bude mít čestné místo na jedné z mých kuchyňských poliček.

Bude dneska buchta? – Kristýna Bubeníková. Praha: CPress, 2023. 

logo-albatros-media-5162a4e38cf92