Přinášíme vám další porci knižních novinek pro následující týden.

 

Analfabetka, která uměla počítat – Jonas Jonasson

Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.

analfabet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Toulky literární Anglií – Hana Whitton

Vydejte se na toulky Anglií, tentokrát Anglií literární! Průvodkyní vám bude vynikající česká spisovatelka žijící toho času poblíž Oxfordu Hana Whitton, autorka populárních humoristických knih. Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka, Jak se po anglicku vytratit v Anglii a také historických próz Královna Anna a dalších. Historii anglické literatury vám paní Whitton přiblížila v poutavých příbězích, které se dotýkají literárních památek od legendární poemy Beowulf až po Harryho Pottera J. K. Rowlingové a všechna místa, významná pro literární historii osobně procestovala spolu se svým manželem, fotografem Paulem Whittonem, který doplnil knihu četným obrazovým materiálem.

toulky

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Psycho – Robert Bloch

Když před sebou Mary Craneová, která prchá poté, co ukradla čtyřicet tisíc dolarů, spatří uprostřed bouře Batesův motel, má pocit, že byla právě zachráněna. Pokoje jsou sice mírně zatuchlé, ale jinak čisté. Norman Bates, který motel vede, jí připadá jako příjemný muž. Byť možná trochu divný. Pak se ale Mary setkává s Normanovou matkou. A s velkým řeznickým nožem. Noční můra začíná.

Psycho-by-Robert-Bloch

Zdroj: Oficiální anotace