22710076_1727059763973265_48772125_nOcitáme se ve městě Ketterdam, které je význačné svými temnými uličkami, vykřičenými doby, casiny a mnohými místy, kde se to pochybnými lidmi jen hemží. Pokud byste chtěli vidět opravdové elitní podsvětí, tak tady byste ho dozajista našli. A tady potkáváme Kaze Brekkera, majetně založeného vůdce gangu, který se jen tak něčeho nezalekne a který velice rád hazarduje se životem. Jednoho dne dostane nabídku, kterou by člověk s jinou náturou ihned odmítl. Člověk, který ale Kaze speciálně pro tuhle nabídku vyhledal, musel už dopředu vědět, že jde najisto. Když mu tedy do cesty vystoupí nabídka zdánlivě nesplnitelného úkolu, má jasno. Co na tom, že mise na vysvobození z Ledového paláce  je pro běžného člověka misí smrti. Kaz se nebojí a vidina lákavé odměny ho žene ještě více kupředu. A díky této události vzniká oněch Šest vran.

22711696_1727059737306601_888784577_o

Kaz dává dohromady šest nejlepších z nejlepších, kteří se na tuto misi vydají. Každý zaujímá v podsvětí zcela jiný pól, a tak se sejde skupinka, kde nikdo nemůže věřit nikomu. Čeká je tedy dlouhá cesta, během které se (ač neradi) budou muset naučit spolupracovat. aby mohli splnit úkol, který jim byl svěřen.

Jak by ale padouch mohl věřit padouchovi? A co všechno je na cestě za odměnou vlastně potká?

Šest vran je letošní novinka, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Od první stránky nás autorka vtáhne do temného města, ve kterém žijí ještě temnější lidé. Velmi barvitě jsou zde vykresleny všechny charaktery postav, díky čemuž jsme si je během četby mohli dopodrobna představit a lépe se do děje ponořit. Abychom ale mohli všemu porozumět, musíme si v prvé řadě pamatovat, že všichni, které nám autorka představí, jsou padouši. Nikomu tedy nemůžeme zcela věřit a měli bychom být velmi ostražití.

22656241_1727059680639940_1707399972_n

Napětí je v knize od začátku až do konce, takže stránky ubíhají jedna báseň. Ačkoliv se v knize neobjevuje (jako již ve většina YA knih) romantická linka, nijak to na celkovém dojmu z četby neubírá. Ba naopak se autorka mohla více zaměřit na hlavní dějovou linku a nemusela vymýšlet milostné trojúhelníky apod. Pokud jste o této knize ještě neslyšeli (což ale upřímně pochybuji), určitě to napravte. Šest vran je opravu povedená fantasy, která vás uchvátí, jak svým netradičním a chytlavým příběhem, tak i úchvatným designem, který bude pyšnit vaši knihovnu.

Ukázka:

„Já je cítím. Nina klopýtala sněhem, přitom si vyklepávala vlasy i oblečení a měla codělat, aby nezvracela. Před očima stále viděla jejich těla, rudé maso prosvítající skrze zčernalou krustu ohořelou na uhel. Měla pocit, jako by na ní ulpěl jejich popel, připadala si zahalená do zápachu těch spálených těl. Nedokázala se pořádně nadechnout.

V Matthiasově blízkosti bylo snadné zapomenout, co je ve skutečnosti zač, a co si o ní doopravdy myslí. Dnes ráno mu znovu upravovala obličej, trpělivě snášela jeho reptání i zachmuřelé pohledy. Ne, vlastně jit to těšilo. Byla vděčná, že má důvod být mu nablízku, a měla až dětinskou radost pokaždé, když se jí podařilo ho téměř rozesmát. Bohové, co mi na něm záleží?“

Šest vran – Leigh Bardugo. Albatrosmedia, Fragment, 2017.

logo-albatros-media-5162a4e38cf92