Znáte autorku Katherine Center? Já jsem se letos v únoru pustila do její humorné romantické komedie Bodyguardka. A nyní vyšel další její román: Zkouška ohněm.

Hned na úvod mohu prozradit, že obě autorčiny díla mají několik společných rysů. V první zmíněné knize jste se seznámili s Hannou Brooksovou, která pracovala jako bezpečnostní agentka. Tentokrát vám autorka představí Cassie Hanwellovou. Myslím, že ani povolání této ženy neuhodnete: pracuje totiž jako profesionální hasička. Zachránila už mnoho lidských životů a ocitla se v situacích, které si mnozí ani nedovedou představit.

Vzhledem k povolání, které Cassie vykonává, vás nejspíš nepřekvapí, že se pohybuje především  mezi muži. Co myslíte, jak ji její kolegové vnímají? Přijmou mezi sebe ženu bez problémů? Nebo se cítí dotčení, že se jim snaží vyrovnat zástupkyně něžného pohlaví? Že je dokonce dokáže v ledasčem porazit? Každá žena ví, jak ješitní muži dokáží být…

Cassie má sovu práci ráda. Možná v jejím výběru povolání hrál roli i fakt, že ji vychovával především otec. Ten trénoval na střední škole basket, takže Cassie dospívala na hřišti, mluvila jako dlaždič a byla zvyklá porážet kluky – úplně ve všem. Zároveň se před nimi nikdy nestyděla. Nebála se jich a nepanikařila. Vždy dokázala zachovat klid a tuto schopnost plně využívá i jako hasička.

Rodiče hlavní hrdinky se před lety rozešli. Cassie zůstala s otcem, s matkou si totiž nikdy příliš nerozuměla. V předchozích letech se s ní stýkala (či komunikovala) jen sporadicky. Matka však nyní Cassie kontaktovala s neobvyklou prosbou. Onemocněla a po Cassie chce, aby se k ní na nějakou dobu přestěhovala. Aby opustila Texas a žila v Massachusetts. Jenže pokud to Cassie udělá, ztratí vše, na čem poslední roky dřela. Zahodila by (nejen) svou kariéru. Musela by začít od začátku.

„Kdybych udělala, co po mně chceš, vzdala bych se svého života. Všeho.“

I když je Cassie rozhodnutá matce nevyhovět, dojde k událostem, kvůli kterým si vše bude muset ještě jednou pořádně promyslet. Jak se nakonec rozhodne? Přestěhuje se? A využijí obě situaci k napravení starých křivd? Cassie matce nikdy nedopustila, že je s otcem opustila. Pokud bude žít s matkou, mohl by se jejich vztah zlepšit. Nebo ne? A podaří se jí najít práci – bude stále hasičkou?

„Zdá se, že ani ta nejpevnější zeď, kterou kolem sebe postavíte, nevydrží věčně.“

Autorka ve svých románech představuje ženy v pro ně neobvyklých povoláních. Ukazuje tak, že i něžné pohlaví může konkurovat mužům. Její hlavní hrdinky jsou nenápadné, ovšem velmi statečné. Cassie se do své práce zamilovala – i když je velmi stresující, naplňuje ji. Ráda pomáhá lidem a to často ve chvíli, kdy se ocitnou na hraně mezi životem a smrtí. Také ale uvidíte, jak těžké může pro ženu být se v mužském kolektivu prosadit a získat si respekt.

Líbil se mi autorčin první román, tento je však ještě lepší. Katherine Center v něm otevírá zajímavá témata: zabývá se mezilidskými vztahy, morálními zásadami a také postavením žen ve společnosti. A samozřejmě nechybí ani romantická linka – co myslíte, kdo si získá srdce hlavní hrdinky? To vám samozřejmě neprozradím. Jedno vám říct ovšem mohu: ačkoli si Cassie poradí s různými živly, se vztahy to příliš neumí. A tak se může stát, že se v jejím životě rozdmýchá požár, který ani ona nedokáže uhasit…

Autorčino pojetí románu je originální – z velké části i kvůli povolání, které pro hlavní hrdinku vybrala. Cassie se tak dostává do neobvyklých situací. Mně si autorka získala, tak třeba příběh zaujme i vás.

Ukázka:

„Právě mi volala tvoje matka a řekla mi, žes jí odmítla pomoct,“ řekl, když jsem to zvedla.
To se snad proti mně spojili? „Tys věděl, že je nemocná?“
„Zavolala mi, když tě minulý týden nemohla sehnat.“
„Proč ti volá? Vždyť jste rozvedení.“
„Tohle se týká nás všech.“
„To není pravda.“
„Jak jsi ji mohla odmítnout?“ naléhal. „Potřebuje tě.“
„Můžeme si o tom promluvit jindy?“
„Je fuk, kdy o tom budeme mluvit,“ nasadil autoritativní tón. „Prostě se za ní odstěhuješ.“
„Už jsem to odmítla.“
„Tak si to rozmyslíš.“
„Nerozmyslím,“ řekla jsem. Copak se zbláznil?
„Je to tvoje máma a potřebuje tě, takže za ní pojedeš.“
„Podle tebe mám opustit svoji práci, byt, svůj život, prostě všechno?“
„Seš mladá, můžeš začít někde jinde.“
„Tede,“ řekla jsem, „já nechci začínat někde jinde!“
„Na tom nezáleží.“
„Vždyť ji skoro neznám. Je to pro mě skoro cizí člověk.“
„Blbost. Ona tě porodila. Dala ti život.“
„Opustila mě. A tebe mimochodem taky, kamaráde.“

Zkouška ohněm – Katherine Center. Praha: Motto, 2024.

logo-albatros-media-5162a4e38cf92