Dnes mám skvělý tip na knihu pro všechny malé dětičky, které milují krtečka. Pokud takové dítko máte doma i vy, rozhodně mu pořiďte Zábavné magnetky: Krteček.

Jde o leporelo s pevnými stránkami se čtyřmi barevnými scénami, jehož součástí je šestnáct magnetek, které do něj lze vkládat. Na každé stránce najdete pár vět o tom, co se na dané scéně děje. A nechybí ani jednoduché úkoly, které bez obtíží splní i nejmenší děti!

Jsem si jistá, že magnetky zaujmou malé kluky i holky. Najdou na nich totiž nejen samotného krtečka, ale také myšku, veverku, cvrčka, ptáčka, žabku, zajíce, hlemýždě, ježka či motýly. Nechybí ani pár doprovodných obrázků jako sluníčko, květina či balón, aby si zvířátka mohla společně pohrát! Samozřejmě je lze využít nejen ke hře s knihou, ale drží třeba i na ledničce, kde si děti mohou vytvářet své vlastní příběhy. Což podpoří rozvoj jejich fantazie i slovní zásoby.

Moc se mi líbí, že k úvodní stránce je připevněna uzavíratelná přihrádka, kam můžete magnety uložit. Nemusíte se bát, že se poztrácí, protože všechny mají své místo. Samozřejmě drží i v knize na jednotlivých stránkách (jsou magnetické), ale určitě doporučuji ukládat je do přihrádky, jakmile s hraním skončíte.

Co se týče věkového doporučení, na knize je uvedeno, že je určena dětem od čtyř let. Ale jak už to tak bývá, je to opravdu velmi individuální. Leporelo obsahuje varování, že není vhodné pro děti mladší tří let, protože by mohly spolknout malé magnety a udusit se. Záleží tedy na rodičích, kdy se rozhodnou dětem knížku pořídit. Má zkušenost je následující: znám rok a půl staré dítě, které toto leporelo miluje a krásně si s ním dokáže hrát. Opravdu u leporela vydrží, baví ho. Pak mám ve svém okolí tříleté dítko, které magnety strká do pusinky a tím je ničí. Ty se totiž navlhčí a sloupne se vrchní obrázek. A to je obrovská škoda! Doporučuji tedy zvážit, zda už je vaše dítě na podobnou hru připraveno – zkrátka to není jen o věku. Nebo případně dítěti leporelo s magnetky půjčit jen ve vaší přítomnosti a využít ho pro společnou hru, aby nedošlo k poškození magnetek či jejich spolknutí.

U nás je tato knížka velmi oblíbená. Známe jí už několik let, dokonce jsem doma měli ještě 1. vydání z roku 2018, které už však nebylo v nejlepší kondici… Jsem tedy moc ráda, že jsem ho dětem mohla vyměnit za vydání nové a můžeme se opět těšit ze společné hry.

Zábavné magnety: Krteček – Zdeněk Miler. Praha: Pikola, 2024.

logo DK